Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Kozmetikai "tízparancsolat"

Szeretnénk Önnel megosztani egy igazi archív cikk kivonatát, mely 30-40 évvel ezelőtt íródott P. Szőke Mária által valószínűleg a Szabad Föld c. hetilapban. Helyenként kissé átfogalmaztuk, de a cikkben lévő tesztet eredetiben közöljük. A cikk megjelenése  óta sok minden változott, (pl. számítógép és internet elterjedése), azonban mi nagyon szeretjük a régi idők szépségápolási tanácsait, ezért megosztunk Önnel pár kozmetikai alapelvet, amely véleményünk szerint nem sokat változott az elmúlt évtizedekben. Úgy gondoljuk, hogy érdemes megfogadni Nagyanyáink tanácsait.

Sokszor késő a sajnálkozás, ha kisebb-nagyobb szépséghibákat veszünk észre magunkon. Legtöbbször azonnal rámondhatjuk: egy kis gondossággal elkerülhettük volna. A szépséghibáink zömét ugyanis legtöbb esetben magunk okozzuk.

Az alábbi teszt segítségével Ön is ellenőrizheti, hogy mennyire figyel oda a mindennapi szépségápolásra. Zárójelben van a pontszám, amit adhat magának, ha a kérdésre pozitívan felel. Aki eléri a maximum 35 pontot, kitűnőre vizsgázott. A jeles 30, a megfelelő 20 pont.

 1. Mindig tisztítja-e arcát este? (Igen 3 pont)
  Vagy néha szennyeződést, festéket rajta hagyva tér nyugovóra? Akkor hamarosan megnagyobbodnak az arcbőr pórusai, mitesszeres, tisztátalan lesz a bőre.
 1. Nem mulasztja-e el este bekrémezni az arcát? (Nem 3 pont)
  Ha a bőr nem kapja meg még nedvesen a szükséges zsiradékot, utánpótlást; kiszárad, könnyen ráncosodik.
 1. Szép lágyan, enyhe simító mozdulatokkal krémezi-e az arcát? (Igen 4 pont)
  Vagy erélyesen dörzsöli arcán a krémet? Ezzel legalább annyit árt, mint az előzőekkel, vagy mint a helytelen és felesleges arcmimikával. Tudja-e, hogy száraz arcbőrnél még az arclemosó után hideg, vagy állott vízzel le kell öblíteni az arcot? Ha ugyanis félnedvesen, gyengéd ütögetéssel így krémezzük be, a felfrissüléshez szükséges vizet is a bőrbe visszük.
 1. Nem ráncolja túl gyakran homlokát? (Nem 4 pont)
  Ha naponta csak néhányszor is összevonja szemöldökét, vagy ráncolja homlokát, nem sokáig dicsekedhet sima bőrével. Ha ráncolja homlokát, próbáljon sürgősen változtatni a rossz szokáson. Olvasson megfelelőbb világításnál. Napfényben hordjon napszemüveget. Ez az egyik legfontosabb teendő a „szarkalábak” ellen is, több, mint a leghatásosabb krém.
 1. Szívesen támasztja-e meg fejét a kezén? (Ezért pontlevonás jár, méghozzá 2.)
  Elmélyülnek szeme alatt a ráncok, s újabbak kialakulását segíti elő.
 1. A nyakát is ápolja , krémezi-e enyhén masszírozva? (Igen 4 pont)
  Ha nem, hamarosan kialakulhat az áll alatt a nem túl kedvező zsírpárna, vagy az egyre mélyebbé váló ráncok. Ha fejtartására nem ügyel, egyébként már egész fiatalon is mély ráncok keletkezhetnek nyakán.
 1. Felfigyelt-e az arcán esetleg látható apró hajszálerekre? (Nem 4 pont)
  Ajánlatos elhagyni az ételek erős fűszerzését. Az alkoholfogyasztást is minimálisra kell csökkenteni. Tilos a túl forró és erős feketekávé és tea! Nem ajánlatos a forró fürdő sem.
 1. Szívesen ül keresztbetett lábakkal? (Nem 4 pont)
  Baj! Így erősödnek meg a lábon az előbb csak apró kék erecskék. Aki pedig visszér-tágulásra hajlamos, különösen ne tegye.
 1. Elvégzi-e a napi munka után az elmaradhatatlan kézápolást is? (Igen 4 pont)
  A berepedezett körmöt hozzuk rendbe. A kézápoló krémet, amelyet sokféle változatban kaphatunk, még nedvesen masszírozzuk a bőrbe.
 2. Mos-e minden este alaposan, fogrémmel fogat? (Igen 5 pont)
  Ugye nem lehet olyan fáradt, hogy estelente ne szentelne szépségápolásra 10-15 percet, amihez természetesen hozzátartozik a fogorvossal kezeltetett ép fogsor tisztítása is.

Ön hány pontot ért el? Meg van elégedve eredményével? Mi az a három dolog, amit már ma meg tudna tenni, hogy javítson eddigi pontszámán?

Forrás: Szabad Föld (ismeretlen lapszám), az eredeti cikk írója: P. Szőke Mária

Tartalomhoz tartozó címkék: Minta címke

Keresés