Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mindennapi kémia - Hogyan függ össze a vizelet a bőrápolással?

Mindennapi kémia című cikksorozatunkkal célunk kettős. Egyrészt szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, hogy a kémia „nehéz” vagy „én mindig is buta voltam hozzá”, másrészt tájékoztatást kívánunk nyújtani a mindennapi életünk során használt kémiai anyagokról. Vegyészmérnökként hiszem, hogy ha a természettudományokat közelebbről megismerjük, más szemmel nézzük majd a világot. Ennek érdekében igyekszem mindent közérthetően, előtanulmányok nélkül is érthetően leírni (azonban engedjék meg, hogy a képleteket használjam ott, ahol ez elengedhetetlen).

Mindennapi kémia – Hogyan függ össze a vizelet a bőrápolással?

Ha rákeresünk az interneten, számos oldalon megtalálhatjuk, hogy a vizelet jótékony hatással van a pattanásokra vagy úgy általában a bőrre. Nagymamák is szokták mondani, hogy aki reggeli vizeletben mos arcot, annak nem lesznek egyhamar ráncai. Mi ennek az oka?

Ennek oka a vizeletben található karbamid vagy másnéven urea. Kozmetikai összetevő esetében az urea nevet használják inkább, így már sokaknak ismerős lehet a bőrápolás kapcsán. A karbamid természetes módon megtalálható a bőr felhámjában (ún. epidermis-ében). Szerepe a bőrben a nedvességtartalom megőrzése, ezzel együtt a bőr rugalmasságának megtartása is. A bőr karbamid szintje az életkor előre haladtával csökken, így pótlása szükséges.

A karbamid (másnéven urea) szerkezeti képlete:

A karbamid az emberi szervezetben a fehérjék lebontása során keletkezik. A fehérjéknek van nitrogén-tartalma, így a nitrogén (N) a karbamid képletében is visszaköszön. A karbamid a májban képződik és a veséken keresztül ürül ki a vizelettel.

Valószínűsítem, hogy azért a reggeli vizeletet javasolták az idősebbek, mivel a reggeli vizelet általában koncentráltabb („sűrűbb”), így több karbamid is van benne.

A vizeletben a karbamid szintje megváltozhat, mely különböző betegségekre utal:

 • alacsonyabb szintjét májbetegségek vagy alultápláltság okozza;
 • magasabb szintjét pl. veseelégtelenség, szívelégtelenség vagy kiszáradás is okozhatja.

Kozmetikai iparban mesterségesen előállított karbamidot használnak, tehát nem a vizeletből vonják ki. Akkor most a karbamid természetes vagy nem? A vizeletben található karbamid természetes. A mesterségesen (kémiai szintézissel) előállított karbamidot természetazonosnak hívják, mivel a kémiai úton előállított vegyület megegyezik a természetben megtalálható vegyülettel. Mint vegyész, úgy gondolom, hogy ha a két képlet megegyezik, akkor azok hatása is meg kell, hogy egyezzen. Megértem azokat is, akik ódzkodnak minden mesterséges dologtól, azonban érdemes gondolkodni, mielőtt minden ún. mesterségesen előállított dologtól tartózkodunk, mert e fogalmat is nagyon széles körben használják (ennek tárgyalása meghaladja e cikk terjedelmét). Én itt is az arany középutat javaslom: használjuk fel a tudomány segítségét bőrápolásunkhoz, de ügyeljünk rá, hogy milyen módon és milyen mértékben. Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbi összetevők ismertetésével.

Kozmetikai termékekben többféle urea-t is használhatnak, ezeket ne keverjük össze! A feltüntetett képletektől ne ijedjünk meg, inkább használjuk úgy, mint egy rajzot vagy egy „keresd a különbséget” játékot, és keressük meg, hogy a karbamid képletétől mennyiben térnek el az alábbi képletek. Ráadásul a szerkezeti képletek bemutatásával jól láthatjuk, hogy bár mindegyik nevében ott az urea, mégis nagyon más vegyületekről van szó. A vegyületek nevei mellett megadjuk az ún. CAS-számot is a könnyebb azonosíthatóság miatt. A CAS-szám (Chemical Abstracts Service) a vegyi anyagok (kémiai elemek, vegyületek) azonosítására használt regisztrációs szám.)

Kozmetikai termékekben az INCI/Ingredients/Összetevők listájában szereplő urea előfordulási formái:

 • Urea Pura / Carbamidum / Carbonyldiamid: természetazonos karbamid, képlete azonos a természetben megtalálható karbamidéval. (Felhasználását ld. később.)
  CAS-száma: 57-13-6
  Szerkezeti képlete:

 

 • 2-hydroxyethyl-urea: kozmetikai iparban használják, alacsony kockázatú hidratáló hatású hatóanyag. Látható, hogy a képlete kissé eltér a karbamidétól, tehát nem természetazonos anyag.
  CAS-száma: 2078-71-9
  Szerkezeti képlete:

 

 • Imidazolidinyl urea: kis mennyiségű formaldehid szabadul fel belőle, mely elpusztítja a baktériumokat maga körül, így antibakteriális hatásának köszönhetően tartósítószerként alkalmazzák. Allergiás reakciót válthat ki. Kerülendő.
  Az imidazolidinyl urea parabénekkel kombinálva az egyik leggyakrabban alkalmazott konzerváló anyagegyüttes (tartósítószer). /A parabének is kerülendőek./
  Az imidazolidinyl urea képlete nagyban különbözik a karbamidétól. Jóval hosszabb molekula, több nitrogén található benne és gyűrűs egységek vannak a vegyület két végén.
  CAS-száma: 39236-46-9
  Szerkezeti képlete:

 

 • Diazolidinyl urea: a fenti imidazolidinyl urea-hoz nagyon hasonló tulajdonságú vegyület, szintén formaldehid szabadul fel belőle, így tartósítószerként használják. Allergiás reakciót válthat ki. Kerülendő.
  Képlete nagyban eltér a karbamidétól, gyűrűs szerkezet található benne.
  CAS-száma: 78491-02-8
  Szerkezeti képlete:

 

A fentiek összegzéseként az alábbiakat érdemes megjegyezni:

A természetazonos karbamid (másnéven urea) és a 2-hydroxyethyl-urea használható, azonban az imidazolidinyl urea és a diazolidinyl urea használata nem javasolt, natúrkozmetikumokban kifejezetten kerülendő.

A karbamid adagolására is oda kell figyelni, mivel a felhalmozódása a sejtek számára mérgező lehet. Ezért kozmetikai termékekben rendszeres használat esetén 2-5 %-ban ajánlott hidratálás céljából, kúraszerűen (hidratálás és regenerálás) 5-10 %-ban és max. 15 %-ban, ha a hámlasztás a cél. Ennél magasabb koncentrációban ne alkalmazzuk.

 

Felhasznált irodalom:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/483/urea-karbamid

https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_borapolas/cikkek/hidratalo_borapolas/miert_olyan_fontos_az_urea_a_borapolasban/20171107114859

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/1938/furcsa-kifejezesek-a-csomagolason-segitunk

https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary/hydration/hydroxyethyl-urea.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/CAS-sz%C3%A1m

http://www.molar.hu/

https://www.sigmaaldrich.com/

Tartalomhoz tartozó címkék: Minta címke

Keresés